Zet 'm Op

n Stukje geschiedenis.
Als 'draagmoeder' van Zet 'm Op fungeerde de Elsterse afdeling van het Wit-Gele Kruis onder voorzitter dokter J.C.W. Jaspars Sr. Uit een pril carnavalsfeest op initiatief van Piet Wannet Sr. is op 15 januari 1954 Zet 'm op officieel geboren.
Gedurende de eerste jaren werden de - overigens bescheiden - baten van de carnavalsavonden van Zet 'm Op afgedragen an het Wit-Gele Kruis. Nog vele jaren is die vriendschap ook uiterlijk zichtbaar geweest in de vorm van een gele stropdas, behorende bij het toenmalige jaquetkostuum van de leden van Zet 'm Op.

De naam Zet 'm Op is bedacht door Henk van der Linden, een van de oprichters. De eerste 'echte' Dansmariekes waren Renée Blom en Resie de Wit.
De werkers van die allereerste uren zijn helaas niet meer bij ons. Wij noemen een aantal namen met respect: René Sponselee, Henk van der Linden, Nico Witjes, Wim van den Bosch, Marius Jansen, Henk Hoksbergen, Johan Wouters van den Oudenweijer, Kees Kropman, Jan Weijs en Geert van Hulzen.

 

Van zuigeling is Zet 'm Op uitgegroeid tot een stevige en oergezonde carnavalsclub met een breed scala van activiteiten en kwaliteiten vanhoog artistiek en ontspannend gehalte. Voor piep, puber, jong en oud. Niet alleen onze vijf hooggewaardeerde pronkzittingen - ons visitekaartje! -, maar ook de vele andere carnavalsacties waarvan een aantal in samenwerking met onze zustervereniging de Batsers.
Een totaaloverzicht van het aloverzicht van het Zet 'm Op-programma vindt u elders op onze website.

Tot slot nog een stukje emancipatie....
De - pakweg - eerste 11 jaren van Zet 'm Op waren gekemerkt door bijna alleen maar mannen. Tenminste voor wat betreft zeggenschap, besluiten, inbreng, programma's, ed. Maar dat ia alvele jaren ten goede gekeerd: de Zet 'm Op-mannen zijn geëmancipeerd.
Met dank aan ons 'schitterende' legioen Zet 'm Op-vrouwen!

(tekst: Jan Polman 2004)